Pepper X - Hivatalosan is Világ Legcsípősebb Paprikája

Ed Currie, a dél-karolinai csípős paprika szakértő, aki keresztezte és termesztésre alkalmassá tette a világ legcsípősebbnek tartott Carolina Reaper nevű paprikát, most saját korábbi rekordját döntötte meg egy még csípősebb Pepper X-el.

pepper-x-split-image-close-up-and-with-certificate_tcm25-759764

A Guinness Rekordok Könyve 2023. október 9-én nyilvánosan a Pepper X-et nevezte el a világ legcsípősebb paprikájának. Currie évtizedek óta kutatta és tökéletesítette ezt a paprikát, amely garantálja az "azonnali, brutális csípősséget". Currie elmesélte, hogy amikor először kóstolta a Pepper X-et, az nem csak a szívét lobbantotta fel.

"Három és fél órán át éreztem a forróságot. Aztán jöttek a görcsök." - mondta Currie, aki mindössze az öt ember közé tartozik, akik egy egész Pepper X-et elfogyasztottak.

"Ezek a görcsök rettenetesen erősek voltak. Körülbelül egy órán keresztül feküdtem a hideg márványon, nyögve a fájdalomtól."

A paprika csípősségét a Scoville-skálán mérik. A nulla a teljesen csípőstelenséget jelöli, egy átlagos jalapeno paprika körülbelül 5000 egységet ér el. A habanero, ami körülbelül 25 évvel ezelőtt tartotta a rekordot, általában 100 000 felett van. A Pepper X átlagosan 2,69 millió egységet ért el, míg a Carolina Reaper "mindössze" 1,64 millió egységet.

A Pepper X fejlesztése óta, miután Currie 2013-ban felállította a Carolina Reaper rekordját, sok víz is lefolyt a patakban. A cél mindig is egy nagyon csípős paprika volt, melyet édes ízekkel kereszteztek. A Pepper X zöldes-sárga színű, és talán nem annyira vonzó, mint a Carolina Reaper. Íze is földesebb, miután a csípősségét levetette. Ez egy Carolina Reaper és egy másik, Currie által titokzatosan emlegetett borsfajta keresztezése, amit "egy barátom küldött nekem Michiganből, egy elképesztően csípős borsot."

A paprikában található csípősséget okozó vegyületet kapszaicinnak nevezik, és bár nem veszélyes, hacsak nem fogyasztunk belőle óriási mennyiséget, az emberi agy mégis fenyegetésként észleli, és intenzív égető érzést küld a szervezetnek a kontaktus során. Mivel a madarak ezzel nincsenek így, segítenek a paprika magjainak elterjesztésében, miközben a növényt érintetlenül hagyják.

Az égető érzés serkenti az endorfin és a dopamin kibocsátását a szervezetben. Currie, aki a paprikatermesztést egyébként a drog- és alkoholfüggőség leküzdése után kezdte, ezt az állapotot egy természetes mámornak tartja. A termesztett paprikákat megosztja az orvostudományi kutatókkal, remélve, hogy azok hasznát veszik majd a betegségek gyógyításában és a krónikus fájdalommal élő emberek segítésében.

Currie, aki a PuckerButt nevű cégén keresztül egy csípős paprikaszósz-birodalmat épít, elmondta, hogy az elmúlt évtizedben sok üzleti leckebe és kudarcba is belefutott. Bár a Carolina Reaper sok figyelmet kapott, nem sikerült belőle megfelelően profitálnia. Currie azonban most jobban felkészült és "megvédi" a Pepper X-et. Azt mondta: "Itt az ideje, hogy mi is learassuk az általam végzett kemény munka gyümölcsét."

10869  kalas  kami  9201